Mama babbeltjes
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Babykamer en meubels

Ga naar beneden

Babykamer en meubels Empty Babykamer en meubels

Bericht van Mama babbeltjes Team do feb 12, 2009 1:48 pm

Wiegje
Een wiegje is natuurlijk wel erg leuk voor de eerste maandjes, zeker als je besluit de baby op jullie slaapkamer te laten slapen in een eigen bedje. Aan de andere kant is de baby er wel heel snel uitgegroeid en kun je je baby ook direct in het ledikantje laten slapen.

Behalve een wieg moet je natuurlijk ook een matrasje (de standaard maat voor een matrasje in een wieg is 40 bij 80 centimeter) en onderlakentje, bovenlakentjes en dekentjes.





Ledikantje
Een ledikantje met stevig matras, lakentjes en dekentjes en/of trappelzak. Een dekbedje of kussen is voor kinderen onder de twee jaar niet aan te raden in verband met de kans op wiegedood. Met een in hoogte verstelbaar ledikantje of spijlenbedje (standaard matras maat van een ledikantje is 90 bij 120 centimeter) kan je kind de eerste twee tot vier jaar vooruit. Let op de speciale veiligheidseisen die gesteld worden aan matrasjes en bedjes. Zo moeten de spijltjes van een bedje bijvoorbeeld minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter uit elkaar staan. Als je iets zelf maakt of zelf wilt verven let dan op dat je "kindvriendelijke" verf op waterbasis gebruikt.

Ook bij een ledikantje heb je onderlakens, bovenlakens en dekentjes nodig. De lakentjes en dekentjes moeten liefst van natuurlijke, ademende materialen zijn, katoen of wol bijvoorbeeld. Een dekbedje en een kussen mogen de eerste paar jaar nog niet. Geadviseerd wordt om daarmee te wachten tot je kind 2 jaar oud is in verband met kans op wiegendood.

Hoewel een leuk opgemaakt bedje met dekentjes en lakentjes er lief uitziet, is het verstandiger om een trappelzak te gebruiken. Hier ligt je baby lekker warm in, hij kan zich niet bloot trappen. Als je een hele dikke trappelzak hebt hoeft daar verder geen deken overheen. Heb je een dunne trappelzak, dan kun je nog een extra lakentje of dekentje eroverheen doen. Kijk ook naar de temperatuur in de kinderkamer. Je kind mag het niet koud hebben maar pak hem zeker ook niet zo dik in dat het te warm wordt. Meer tips over veilig slapen, zie veiligslapen.info





Commode
Je hebt een plek nodig om de baby te verschonen en aan te kleden. Een commode of (als alternatief) een gewoon kastje dat wat breder en hoger is dan normaal is daarvoor ideaal. Op de commode gebruik je een aankleedkussen met opstaande randen. Niet alleen ligt dit lekkerder voor de baby dan een harde ondergrond maar ook is het risico dat hij van de commode afrolt wat kleiner.

Geen ruimte voor een commode of kastje in de babykamer? Er bestaan ook speciale planken voor aan de muur die je naar believen in en weer uit kunt klappen. Heb je geen verschoonplek nodig dan hangt de plank plat tegen de muur en is het geen sta-in-de-weg in het kamertje. Let er natuurlijk wel op dat het veilig is; de plank mag niet makkelijk van de muur los laten, moet het gewicht van de baby kunnen dragen en de baby mag niet makkelijk af kunnen vallen.
Let bij aankoop van een commode op het gebruiksgemak voor jezelf en je partner. Let, net als bij een aanrecht bijvoorbeeld, op een goede werkhoogte en voorkom rugklachten. Een goede tip is ook om je kind niet in de breedte maar in de lengte neer te leggen, dus met de billen naar jou toe. Dit zorgt ervoor dat je gewoon recht kunt blijven staan en je rug niet hoeft te draaien. Een commode die niet helemaal dicht is aan de onderkant is prettig omdat je dan je voeten onder de commode kunt zetten als je je baby staat te verschonen.

Leg alles wat je nodig hebt voor het verschonen van je kind binnen handbereik. In de lades, op de commode zelf of op een plankje erboven. Natte doekjes, wattenstaafjes, luiers, crème voor op de billetjes, hydrofiel luiers om af te drogen, schone kleertjes etc. Pas wel op dat er geen spullen van een plankje af kunnen vallen bovenop je baby! En houd gevaarlijke dingen zoals nagelschaartjes ver uit de buurt van de grijpgrage handjes. Is je kindje wat groter en wil hij niet langer stil blijven liggen wanneer hij wordt verschoond? Leid je kind af door een muziekdoosje te laten spelen of geef hem iets in zijn handjes waar hij even zoet mee is. Een zacht speelgoedje, een doos met tissues, het maakt niet zoveel uit als hij maar even vergeet te protesteren!





Box
De eerste paar weken is een box niet echt nodig. Je kindje kan er overdag wel in slapen maar zal net zo prettig in het eigen bedje liggen. Daarna, als de baby wat meer wakker is, is het echter een onmisbaar object in de huiskamer. Het is een veilig plekje om te liggen en er toch bij te kunnen zijn. Hij kan zo een beetje rondkijken, omrollen, spelen, dingen pakken. En wordt je kind wat mobieler dan is het prettig om hem af en toe ook weer even in de box te laten spelen. Voor je kind en voor de rest van de familie is het fijn om af en toe even "rust" te hebben. Jij hebt even je handen vrij om koffie te drinken, de was op te hangen, de telefoon op te nemen... en voor een kind is het ook fijn om even rustig in zijn eentje in de box te kunnen spelen waar hij maar een paar speelgoedjes heeft en niet al te veel andere prikkels.

Een verstelbare (spijlen) box is prettig in het gebruik. Voor de eerste periode is het fijn als de box op een hoge stand gezet kan worden, zodat de baby niet op de koude tocht ligt en jij zelf niet zo diep hoeft te bukken. Koop er ook een lekker zacht (en wasbaar!) boxkleed bij. Kan je kindje eenmaal zitten of staan of wordt hij te zwaar voor die hoge stand, dan moet de boxvloer voor de veiligheid natuurlijk weer naar beneden worden versteld.




Luieremmer
Een luieremmer is een soort prullenbak naast de commode om de vieze luiers in te gooien. Een nappy wrapper is een luieremmer waarbij de luiers luchtdicht worden opgeborgen: dat scheelt vieze luchtjes!




Wipstoeltje
Een wipstoel is een zachte, in standen verstelbare stoel, meestal van ligstand tot een redelijk rechte zit. De baby mag in een wipstoeltje vanaf een paar weken oud totdat hij zelf gaat zitten of te beweeglijk wordt en eruit zal willen klimmen. Een kleine baby zal vooral in de ligstand liggen, grotere baby's vinden het heerlijk met het hoofdje omhoog te kunnen liggen zodat ze niks missen van wat er om hen heen gebeurt. Een stoeltje van wat gladder materiaal kan beter schoongemaakt worden, maar zachtere bekleding zit vaak warmer en zachter. Bij de meeste stoeltjes kan de bekleding er makkelijk afgehaald worden en in de wasmachine worden gewassen.

Zet de wipstoel nooit op een tafel waar hij af zou kunnen schuiven als je baby een onverwachtse beweging maakt. Maak de gordeltjes vast, en hou zelf altijd toezicht. Laat je kind nooit al te lang in de wipstoel liggen, dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling.



Kinderstoel of stoelverhoger
Kan je kind goed zitten, zet hem dan in een kinderstoel of op een gewone stoel met stoelverhoger als je aan tafel gaat om te eten. Er zijn kinderstoelen met een tafelblad eraan vast en stoelen die je makkelijk aan de grote eettafel kunt aanschuiven. Let wel op dat je kind niet bij gevaarlijke pannen en messen kan komen. Er zijn ook kubusstoelen te koop: deze bestaan uit een tafeltje en stoeltje op kindhoogte, maar door ze op elkaar te zetten vormen ze een hoge stoel die bij de tafel gezet kan worden.

Een stoelverkleiner van stof of zacht plastic is prettig als je kindje nog wat kleiner is en/of nog niet heel goed kan zitten. Dit ondersteunt beter en de kans op wegglijden verkleint. Let verder op dat stoel en stoelverkleiner goed afwasbaar zijn. Er zullen heel wat fruit- en groentehapjes per ongeluk op de stoel terecht komen!

Zet je kind altijd in de stoel vast met de gordeltjes en laat je kind nooit zonder toezicht in de stoel achter.



Babyfoon
Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Let op dat je er een koopt die niet stoort en waarbij de zender te wisselen is. Vooral als je in een wijk woont met veel jonge gezinnen is het vervelend als je de buurvrouw en haar kindje op jouw babyfoon kunt afluisteren (en zij jou!). Een "walkietalkie" gebruiken als babyfoon werkt ook goed, deze apparaten hebben vaak een groter bereik dan een gewone babyfoon. Een babyfoon met beeldfunctie is ook reuze handig. Je bent dan niet alleen meer afhankelijk van de geluiden die je baby al dan niet maakt, maar kunt via het beeldschermpje in de gaten houden of je kind al wakker is en of hij nog netjes onder zijn dekentjes ligt.

Mama babbeltjes Team
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 77
Leeftijd : 34
Registration date : 31-01-09

https://mamababbeltjes.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum