Mama babbeltjes
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

De zwangerschap in het kort

Ga naar beneden

De zwangerschap in het kort Empty De zwangerschap in het kort

Bericht van Mama babbeltjes Team wo feb 11, 2009 3:05 pm

Wat hier geschreven wordt mag onder geen enkel beding worden gekopieerd of gebruikt worden voor professionele doeleinden, zonder toestemming van de eigenaar. In dat geval stuurt U een mail naar babbelforum@gmail.com

Dit is wat ik leerde en voor jullie heb samengevat en “vertaalt (zonder moeilijke benamingen)”. Zijn er opmerkingen of vragen laat ze me gerust weten


1. prenatale ontwikkeling
De menselijke ontwikkeling begint bij de bevruchting. De volgorde van de ontwikkeling in de prenatale periode is vastgesteld en niet te veranderen. Er ontwikkelt zich in vaste volgorde het hoofd, de romp; het gelaat (met de ogen, mond, oren), de armen en benen met handen en voeten (met stompe vingertjes en teentjes), de geslachtsorganen, de innerlijke organen.
Tegen de 8ste a 9de week is de typische menselijke vorm aanwezig in de 2,5cm a 3 cm grote foetus. Rond deze periode begint de foetus een meer actief bestaan te leiden op gevoels en beweegelijk vlak.

Als de foetus 15 a 16 weken oud is, kan de moeder de bewegingen ervan voelen. Hij is dan ongeveer 11 cm groot en zal op vier weken tijd meer dan verdubbelen in lengte. Het hoogtepunt van de foetale bewegingen vinden plaats in de late avond tussen 21 en 1 uur. Op het einde van de zwangerschap beweegt de foetus minder omdat hij minder ruimte heeft in de baarmoeder.

Een zeer belangrijke periode is te situeren rond 24 a 26 weken na de conceptie. Daar ligt de theoretische grens van levensvatbaarheid in geval van vroeggeboorte. Alle organen zijn gevormd en kunnen functioneren. Overleven in een extern baarmoederlijk milieu wordt mogelijk.
De zintuigen werken praktisch als die van een voldragen kind. De foetus reageert in geval van vroeggeboorte op temperatuurwijzingen, smaken, zout, zoet, zuur en bitter. Basisgeuren kunnen onderscheiden worden. Reageren op visuele (zien) en auditieve (gehoor) prikkels is mogelijk, zij het niet zoals bij een voldragen kind. Tot de 30ste week blijft de overlevingskans in werkelijkheid nog vrij gering.

De ontwikkeling in de baarmoeder gaat in regel verder tot 38 weken (of 40 weken na het begin van de laatste menstruatie). Dit is het ogenblik waarop de geboorte van een voldragen kind zich aankondigt.

2. De geboorte
Naar gelang de zwangerschap kunnen we pasgeboren kinderen als volgt indelen:
· Kinderen die op tijd zijn geboren (tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek): à terme
· Kinderen die te vroeg geboren zijn (voor de 37ste zwangerschapsweek): prematuur
· Kinderen die te laat geboren zijn (na de 42ste zwangerschapsweek): postmatuur

Tevens zijn er dysmature kinderen. Dit zijn kinderen die bij de geboorte te licht van gewicht zijn voor de overeenkomstige duur van de zwangerschap. Het gemiddelde geboortegewicht van een kind dat wordt geboren in de 40ste zwangerschapsweek is 3 a 3,5 kg. We spreken van dismaturiteit als een kind, dat in deze zwangerschapsweek wordt geboren, slechts 2,5kg weegt.

Mama babbeltjes Team
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 77
Leeftijd : 34
Registration date : 31-01-09

https://mamababbeltjes.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum